PL UK UK
UK +38 066 522 55 11 PL +48 66 522 55 11

Aktualności:  Pobyt za granicą na stałe

Oprócz wyjazdu z rodzinnego kraju w celu zdobycia pracy, obywatele Ukrainy są coraz bardziej zainteresowani możliwością pozostania za granicą. Co należy wiedzieć o procedurach i jakie są wymagania do otrzymania zgody pobytu na stałe? Ile czasu zajmuje zdobycie najważniejszych oświadczeń i dokumentów?

Oto co jest potrzebne do złożenia wniosku o stały pobyt za granicą:

  • Oświadczenie
  • Trzy zdjęcia o wymiarach 3,5x15,5 cm
  • Oryginał i kopia paszportu obywatela Ukrainy (dla osób, które ukończyły 14 lat i na stałe mieszkają na Ukrainie)
  • Oryginał i kopia aktu urodzenia (dla osób w wieku poniżej 14 lat)
  • Oryginał i kopia dowodu rejestracyjnego miejsca zamieszkania
  • Oryginał i kopia dokumentu potwierdzającego tożsamość przedstawiciela prawnego
  • Notarialna zgoda dziecka w wieku od 14 do 18 lat na wyjazd za granicę i pobyt stały

Oprócz tego należy też dokonać opłaty za usługi. Wartość takiej opłaty wynosi dla obywatela Ukrainy 195 UAH. Rozpatrzenie wniosku nie trwa dłużej niż trzy miesiące. W tym czasie podejmowana jest decyzja – czy wydać uprawniające do wyjazdu dokumenty, czy też wniosek odrzucić. Jeśli przez jakiś czas mieszkałeś za granicą i chcesz pozostać tam na stałe, powinieneś jak najszybciej skontaktować się z konsulatem Ukrainy. Należy jednak pamiętać, że rozpatrzenie wniosku za pośrednictwem konsulatu potrwa nawet około roku.

Data dodania: 04-11-2017
Wysłane przez: Naszbus
×

Ta strona internetowa wykorzystuje cookies w celu zarządzania uwierzytelnianiem, nawigacją oraz innymi funkcjami. Korzystając z naszej strony internetowej, zgadzają się Państwo na umieszczanie plików cookie na swoim urządzeniu. Aby dowiedzieć się więcej na temat używanych plików cookie i jak je usunąć, zobacz naszą politykę cookies.